Închide
  • 1
    {{p.products.title}}
    {{ p.products.price }} lei
    {{p.products.price}} lei
Total: {{ totalInCart }} lei
La moment nu sunt produse în coș.
Completează formularul
Alege modul de livrare

Tipuri de tesaturi intalnite la lenjeriile de pat

Satinul

Satinul este o tesatura deasa care la inceput a fost tesuta din matase, ulterior, si cel mai des folosit in prezenta din bumbac sau din fibre sintetice, cu una dintre fete mai lucioasa. Termenul se refera la finisajul tesaturii si nu la continut sau densitate. In mod curent, procesul de tesere presupune un fir de urzeala (fir vertical) pentru fiecare al 4-lea fir de batatura (fir orizontal), dar pot fi si rapoarte de 1/3, 1/5 si pana la 1/7. Un tip de tesatura satin se poate vedea in imaginea de mai jos:

TC (Thread/cmp) sau numarul de fire pe centimetru patrat in cazul tesaturii tip satin porneste de la 120 fire/cm2. Numarul de fire este o masura ce indica asprimea sau finetea unei tesaturi. El se masoara prin numararea firelor de executie cuprinse intr-un singur centimetru patrat de material, incluzand atat firele de pe lungimea (urzeala) tesaturii cat si cele de pe latimea (batatura) ei.
In general, un numar mare de fire pe cm patrat (TC) indica o calitate mai ridicata a tesaturii.

In cazul lenjeriilor de pat, materialul folosit cel mai des este bumbacul, tesatura fiind denumita in mod obisnuit bumbac satinat. Firele sunt adesea mercerizate. Mercerizarea este un proces chimic care presupune tratarea firelor sau tesaturilor de bumbac cu o solutie de hidroxid de sodiu, pentru a le face mai netede, mai matasoase, mai compacte si mai rezistente. De asemenea, in cazul firelor mercerizate, vopseaua adera mai bine si este mai durabila. In general lenjeriile de pat din satin de bumbac mercerizat se regasesc sub denumirea generica de bumbac dublu satinat. Daca firele nu sunt bine tratate, se poate ca dupa spalari dese si care nu respecta indicatiile etichetei de intretinere, tesatura sa se scamoseze, insa chiar si asa se comporta mai bine decat tesaturile din amestec. Este tesatura ideala pentru zonele cu climat umed, tropical si pentru perioada verii. Satinul de calitate este fin si placut la atingere.

De precizat este faptul ca luciul satinului de bumbac, simplu sau dublu, nu este la fel de intens ca si cel al satinului de matase. Singurul care se apropie de luciul matasii este satinul din polyester, care insa prezinta mai multe neajunsuri: nu lasa pielea sa respire, este foarte alunecos, are o rezistenta redusa.

Satinul se poate obtine prin doua procedee: tesere, atunci cand luciul este dat cu ajutorul procedeului de tesere si a urzelii speciale si chimic, atunci cand luciul tesaturii se obtine prin tratarea chimica a unei tesaturi. La prima vedere nu este o diferenta extraordinara intre produslele finite ale celor doua procedee. Avantajele si dezavantajele se vad insa in timp. Astfel, satinul obtinut prin procedeul de tesere isi pastreaza luciul chiar si dupa utilizare si spalari repetate, in timp ce satinul obtinut prin metoda chimica, isi pierde luciul dupa 2-3 spalari. De asemenea, in cazul satinului obtinut prin tesere, rezistenta si structura firelor nu este afectata, permitand o utilizare indelungata fara modificarea proprietatilor. In schimb, in cazul satinului obtinut chimic, structura si rezistenta firelor este afectata de substantele de tratatre afectand durata de viata a produsului finit. Pentru a va face o idee, o lenjerie de pat din bumbac satinat prin tesere, spalata o data la 2 spatamani, in medie, rezista cel putin 200 de spalari, astfel ca o veti folosi si peste 8 ani, in timp ce o lenjerie de pat din bumbac satinat chimic, isi va pierde luciul dupa 2-3 spalari, se va uza mult mai repede si va avea o durata de viata de maxim 1 an.

 

Jaquard

Termenul de Jaqard vine de la razboiul de tesut mecanic, inventat de Joseph Marie Jacquard, pus pentru prima data in functiune in 1801, care simplifica procesul de fabricatie a textilelor cu modele complexe, cum ar fi brocartul si damascul si este utilizat ca denumire generica a tesaturilor care prezinta un model complex realizat in tesatura.

Aceste tesaturi sunt fabricate pe un razboi de tesut cu control individual al fiecarui fir de urzeala. Astfel pot fi realizate tesaturi de aproape orice tip sau complexitate. Brocartul si damascul sunt tipuri de tesaturi tesute jacquard. Tesaturile sunt fabricate utilizand atasamentul Jacquard. Datorita mecanismului creare a modelelor foarte versatil, acest atasament permite teserea unor modele cu design complicat tesute la dimensiuni considerabile. In cazul tesaturilor jaquar sunt manipulate individual intre 100 si 15000 de fire pentru a permite realizarea modelelor complicate curbilinii.
Prin acest procedeu se pot produce tesaturi elaborate, de la stofa pentru tapiterii, pana la brocarturi si tesaturi din damasc.

 

Percale

Este un tip de tesatura neteda si stransa, cu un numar mare de fire pe centimetru patrat, cu nervuri in cruce, care ofera de obicei un fir de suprafata. Este realizata din fibre de bumbac pieptanate, din acest motiv este mai placuta la atingere. Intretinuta corespunzator este o tesatura rezistanta in timp, usor de intretinut. 

Ranforce

Este un tip de tesatura din bumbac realizata din fibre nepieptanate, cu un numar mai mic de fire in tesatura. Procesul de tesere presupune un fir de urzeala (fir vertical) pentru fiecare fir de batatura, cu varianta de 2 fire de urzeala pentru un fir de batatura. Numarul de fire pe centimetru patrat este intre 55-70. Datorita acestor caracteristici nu este o tesatura la fel de fina ca si satinul sau percale-ul. 

Creton

Este una dintre cele mai ieftine tipuri de tesatura de bumbac nepieptanat, cu fibre scurte si fire mai groase. Ca si tip de tesatura seamana cu tesatura ranforce, dar numarul de fire pe centimetru patrat este mai mic (42-48 fire/cm2), din aceasta cauza rezistenta la contractie este mai mica decat in cazul tesaturilor tip ranforce (sansele sa intre la apa sunt mult mai mari). De asemenea este o tesatura mai grea si mai aspra decat tesatura ranforce.

Poplin

Țesătură subțire de bumbac mercerizat, cu firele de urzeală mai subțiri decât cele de băteală, folosită mai ales pentru confecționarea unor obiecte de îmbrăcăminte, în special cămăși și bluze. Poplin este denumirea comercială a unui material din pânză cu striaţii fine. Numele de poplin este doar un termen comercial şi nu este limitat la un anumit tip de fibră. Poplinul poate fi produs din bumbac, mătase, lână, vâscoză, poliester sau un amestec de fibre. Poplinul din bumbac este o ţesătură din bumbac fin, lucios şi gros, dar care este la fel de simplu şi solid ca bumbacul însuşi. Ţesăturile de tip poplin sunt utilizate în principal pentru paltoane şi jachete, dar şi pentru pantaloni, rochii, cămăşi şi bluze.


In concluzie, atunci cand alegeti o lenjerie de pat, trebuie sa tineti cont de tesatura, material si nu in ultimul rand de bugetul pe care doriti sa-l alocati. Tineti cont ca, in general, cu cat tesatura din care este fabricata lenjeria de pat este mai complexa si mai densa, cu atat pretul este mai mare. De asemenea materialul din care este confectionata tesatura creste sau scade pretul unei lenjerii de pat. Astfel, o lenjerie de pat din polycotton va fi mai ieftina decat o lenjerie de pat din bumbac si la mare distanta (ca pret si calitate) de o lenjerie de pat din bambus, in sau modal.

Tinand cont de caracteristicile prezentate anterior lenjeriile de pat se pot clasifica in functie de raportul pret/ calitate in:

  • Lenjerii de pat de lux – aceasta categorie contine cele mai scumpe lenjerii de pat, avand cele mai bune caracteristici atat din punct de vedere al materialului, cat si al tesaturii si finisajelor. In aceasta categorie intalnim lenjeriile de pat din bumbac dublu satinat cu aplicatii de broderie, dantele si/sau cristale; lenjeriile de pat din bumbac, modal, bambus si amestec al acestora avand tesatura jaquard sau satin; lenjeriile de pat din in; lenjeriile de pat din matase naturala

  • Lenjerii de pat de satin – prezentand preturi rezonabile pentru raportul foarte bun pret/calitate pe care il au, lenjeriile din aceasta categorie sunt fabricate in general din bumbac, avand imprimeuri de calitate, in variate forme si culori.

  • Lenjerii de pat percale– lenjeriile de pat de bumbac cu tesatura percale, situate ca si caracteristici aproape de cele cu tesatura satin, dar cu un pret ceva mai accesibil decat cele satin.

  • Lenjeriile de pat ranforce – un raport pret/calitate bun, in general din bumbac cu tesatura ranforce, sunt cele mai des intalnite pe piata,

  • Lenjeriile de pat creton – lenjerii de pat din bumbac cu tesatura creton si lenjeriile de pat din polycotton cu tesatura creton sau ranforce, care au un raport pret /calitate bun, sunt dintre cele mai ieftine, dar nu se apropie ca si calitate de percale, satin sau ranforce de bumbac.

 

30.04 2018

Articole recente

Premiul Notorium – garanția exclusivă a calității și renumelui

Premiul Notorium – garanția exclusivă a calității...

mai mult
10.12 2019
Cum să te încălzești calitativ în plină iarnă? Pături și plapume potrivite în sezonul rece

Cum să te încălzești calitativ în plină iarnă? Păt...

mai mult
28.11 2019
Lenjerii de pat pentru copii, cum faci alegerea corectă?

Lenjerii de pat pentru copii, cum faci alegerea co...

mai mult
05.11 2019
Livrare pe întreg teritoriul Republicii Moldova
  • Livrare gratuită în Chișinău și suburbii
  • Livrare oriunde în țară - 70 lei/gratuită pentru comenzi de la 3000 lei
  • Achiți doar la livrarea produselor
  • Dacă nu eşti mulţumit de calitate, garantăm returnarea banilor